“Stad breidt wachttijdindicatie voetgangers fors uit”

De stad Antwerpen rust opnieuw verschillende kruispunten uit met aftellichten voor voetgangers. De aftellichten geven de voetgangers meer comfort en verhogen de verkeersveiligheid. Het eerste uitgeruste kruispunt aan de Suikerrui was al een succes en ondertussen kregen ook de kruispunten Steynstraat –Krugerstraat en De Keyserlei – Pelikaanstraat aftellichten. Daar komen de volgende maanden nog zes kruispunten bij in de districten Antwerpen en Hoboken. Eén kruispunt wordt uitgerust met herhalingslantaarns voor fietsers. Vanaf nu zal de stad systematisch kruispunten aanleggen of aanpassen met aftellichten.

 

De komende maanden worden zes kruispunten uitgerust met voetgangerslichten die de resterende wachttijd tot het volgende groene licht weergeven:

·         Vondelstraat / Van Maerlantstraat / Rotterdamstraat / Sint-Jansplein (2060 Antwerpen)

·         De Keyserlei / Van Ertbornstraat / Quellinstraat (2000 Antwerpen)

·         Anselmostraat / Sanderusstraat / Jozef De Bomstraat (2018 Antwerpen)

·         Meir / Meirbrug / Schoenstraat / Eiermarkt / Sint-Katelijnevest / Wiegstraat / Huidevettersstraat (2000 Antwerpen)

·         Pothoekstraat / Onderwijsstraat / Halenstraat / Schijnpoortweg / Maatsstraat (2060 Antwerpen)

·         Antwerpsesteenweg / Oudestraat / Steynstraat (2660 Hoboken)

 

Leds

De aftellichten worden uitgerust met een ledmodule. Deze module start met een volle cirkel leds met daarin de tekst ‘wacht’ en geeft de wachttijd aan door middel van het doven van leds in wijzerszin. De ledmodule kan geïntegreerd worden in de bestaande behuizing van het voetgangerslicht.

 

Herhalingslicht voor fietsers

Nieuw is dat er ook een kruispunt uitgerust wordt met herhalingslantaarns voor fietsers op lagere hoogte. Deze kleinere verkeerslichtjes op ooghoogte van de fietsers worden geïnstalleerd op het kruispunt Pelikaanstraat / Lange Kievitstraat / Simonsstraat, gelegen op de fiets-o-strade.

 

Aangenaam voor voetgangers en veiliger

Aftellichten voor voetgangers maken de wachttijd aan een oversteekplaats zichtbaar voor voetgangers. Deze ‘wachtverzachters’ verhogen het comfort van voetgangers, waardoor ze meer bereid zijn te wachten tot het licht op groen springt. De wachttijd lijkt immers korter wanneer een voetganger geïnformeerd wordt over de nog resterende tijd.

 

“Doordat we de roodlichtnegatie terugdringen, zullen er minder ongevallen voorvallen met voetgangers”, zegt Koen Kennis, schepen voor mobiliteit. “Als stad willen we maximaal inzetten op veilige kruispunten. Deze aftellichten dragen daar sterk aan bij. Het eerste uitgeruste kruispunt aan de Suikerrui was al een succes en ondertussen kregen ook de kruispunten Steynstraat –Krugerstraat en De Keyserlei – Pelikaanstraat al aftellichten. Vanaf nu zullen we systematisch kruispunten aanleggen of aanpassen met aftellichten.”

———————————————-einde persbericht————————————————-
Meer info over dit persbericht:
Frederik Elsermans, tel. 0474 86 60 14, frederik.elsermans@stad.antwerpen.be  

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

 

De pers vindt enkele beelden (ter illustratie) terug op de ftp-server van de stad:

https://pers.antwerpen.be (in de map ‘wachttijdindicatie_voetgangers’)

gebruikersnaam: ftp_pers

wachtwoord: 98BernersLee

 

Let op: de link, de gebruikersnaam en het wachtwoord zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers en mogen niet worden doorgegeven aan derden.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...