“Sporting A verwelkomt meer dan 160 sporters met een handicap voor eerste WK G-Karate”

Op zaterdag 28 mei zal er voor het eerst in de karategeschiedenis een WK G-karate worden georganiseerd. Gaststad voor dit unieke sportevenement is Antwerpen. Wereldwijd werd er nog nooit zo’n overkoepelend karate-initiatief genomen. Het is dan ook een uitgelezen kans voor sportliefhebbers om dit voorbeeld van integratie en G-sport (sport voor personen met een handicap) op topniveau mee te beleven.

 

Antwerpen staat ondertussen bekend om zijn goedgevulde en aantrekkelijke sportevenementenkalender. Daar wordt komend weekend nog een uniek evenement aan toegevoegd. Sporthal Extra Time in Hoboken zal op zaterdag 28 mei het decor zijn voor het eerste WK G-Karate ter wereld. Op de tatami zullen meer dan 160 sporters met een handicap uit verschillende landen, zoals Nederland, Frankrijk, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Italië, … aantreden. Uiteraard is ook de Belgische delegatie groot. Bovendien zijn er in verschillende categorieën heel wat potentiële Belgische titelkandidaten.

 

Uniek systeem

Het doel van een G-wedstrijd is om sporters met een handicap de kans te geven hun prestaties te tonen aan de buitenwereld. Daarbij zijn integratie en samenwerking met de reguliere karateka’s een must. Daarom wordt er gewerkt met een trainings- en competitiesysteem van ‘buddy’s’: jongeren bouwen een vriendschapsrelatie op met een kind of een volwassene met een handicap, door samen te trainen en aan wedstrijden deel te nemen. Het geeft hen een boost aan motivatie en hun zelfvertrouwen stijgt zienderogen.

 

Dat systeem werd in België ontwikkeld, door Eric Bortels (technisch directeur JKS Benelux, oprichter karate-academie GoNoSen, meervoudig Belgisch en Europees kampioen karate) en zijn team. Het is uniek in de G-sportwereld, omdat het toegankelijk is voor sporters met gelijk welke handicap, fysiek, mentaal, visueel, auditief of ASS (autisme spectrum stoornis). Elke handicap vereist telkens een specifieke aanpak. Er wordt een opdeling gemaakt tussen ‘lopers’ en ‘rollers’ (rolstoelatleten).

 

“Uiteraard is dit prestigieuze project geen eenvoudige opdracht en verzamelen we alle krachten om er een succesverhaal van te maken”, aldus Eric Bortels, grondlegger van G-Karate, “Onze G-karateka’s hebben gedurende maanden toegewerkt naar deze wedstrijd, het is hun moment om te schitteren. Onze G-sporters verdienen het om eens in de schijnwerpers te staan!”

 

Praktische info

·         sporthal Extra Time, Louisalei 24, 2660 Hoboken

·         zaterdag 28 mei 2016

·         programma:

o   08.00 uur: inschrijving van alle lopers-categorieën

o   09.15 uur: voorstelling van de atleten en welkomstwoord

o   09.30 uur: start categorie lopers (ASS), lopers (mentale handicap) en lopers (fysieke handicap)

o   11.30 uur: prijsuitreiking ‘lopers’ 

o   12.00 uur: pauze

o   13.00 uur: gelegenheidstoespraak door Ludo Van Campenhout, schepen voor sport stad Antwerpen, gevolgd door een demonstratie van de rolstoelatleten

o   13.45 uur: start categorie ‘rollers’, atleten met een visuele handicap en teams

o   17.00 uur: prijsuitreiking  ‘rollers’, atleten met een visuele handicap en teams

·         Meer informatie en tickets op www.i-k-f.be.   

———————————————-einde persbericht————————————————-
Meer info over dit persbericht:

Bianca Delaruelle, tel. 0479 34 40 52 , bianca.delaruelle@stad.antwerpen.be

Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...