Schriftelijke vraag van raadslid Staf Wouters aan de burgemeester naar aanleiding van wildparkeren tijdens het evenement Laundry Day

Begonnen als een buurtinitiatief vanuit de Kammenstraat in Antwerpen, is Laundry Day ondertussen uitgegroeid tot een spektakel van formaat dat tot ver buiten de grenzen van Antwerpen bekend is. Vele duizenden jongeren komen hiervoor afgezakt naar de festivalweide op het Nieuw-Zuid.


Organisatorisch vraagt dit vele weken tot maanden voorbereidingswerk om dit evenement tot een veilig en goed einde te kunnen brengen.


Ook voor de stad is hier voorbereidingswerk weggelegd, waarbij één van de facetten het autoluw en parkeervrij maken van het stuk kaai gelegen voor de festivalwei een aspect is.


Reeds enkele dagen voor dit evenement staat dit trouwens prima aangegeven op de kaaien, waarbij men gebruik maakt van digitale tekstborden.


Voor wat betreft de dag van het evenement zelf mochten vele Antwerpenaren een chaos van jewelste ontdekken! Wie vanaf de snelweg de afrit aan Antwerpen – Zuid nam werd al gauw geconfronteerd met foutgeparkeerde wagens die her en der geparkeerd stonden op de pechstrook van de afrit.


Groot was dan ook de verbazing dat er aan de afrit een politiecombi stond die ervoor zorgde dat de autostroom niet in de richting van de kaaien reed maar richting Singel. Voor de rest geen enkele reactie van de politie op de fout geparkeerde wagens!


Ook verderop, namelijk op de Konijnenweide stonden er overal kris kras doorheen wagens geparkeerd. Ook hier geen reactie van de politie!


Wat vele mensen stoort is dat er op weekends wanneer de modale Antwerpenaar naar de binnenstad trekt om iets te gaan eten of drinken, moet betalen om te parkeren en dit tot 22 uur.


Indien hij niet of onvoldoende betaalt mag je er van op aan dat er mensen van het autonoom parkeerbedrijf een bonnetje tussen de ruitenwisser komen steken. In het slechtste geval wanneer je foutief geparkeerd staat kan je de wagen gaan afhalen in de garage 2000 waar het bedrijf gevestigd is dat foutief geparkeerde wagens wegsleept in opdracht van de politie.


Onder normale omstandigheden je wagen op de Konijnenweide achterlaten is ook een boete of depanage 2000.


De vraag rijst dan ook bij velen waarom de festivalgangers hun wagen her en der op een foutieve manier mochten achterlaten. Of was er angst bij de politie dat de massa zich tegen hen zou keren wanneer men optrad? Voor de Antwerpenaar is dit werken met twee maten en twee gewichten waarbij de stad zijn inwoners zwaar discrimineert!


 


Daarom volgende vragen:– Is de burgemeester op de hoogte van deze wantoestanden?


– Waarom greep de politie niet in? Was er angst voor rellen?


– Is parkeren op een afrit van een snelweg op de pechzone geen zeer zware overtreding?


– Waarom liet de politie deze overtredingen die zeer gevaarlijk zijn wanneer eventuele opgeroepen hulpdiensten geen doorgang hebben langs de pechstrook toe?


– Is de Konijnenweide nu plots omgedoopt tot terrein waar men zijn wagen zomaar kris kras door elkaar ongestraft kan achterlaten?


– Waarom werden er geen wagens weggesleept in opdracht van de politie?


-Waarom werden er geen boetes uitgeschreven?


– Waarom een gedoogbeleid tijdens de duur van Laundry Day? ( anders nochtans streng parkeerbeleid vanuit de stad ).


– Heeft men na een eventuele evaluatie al overwogen om volgend jaar tijdens Laundry Day strenger op te treden tegen festivalgangers die hun wagen zomaar her en der parkeren?


– Kan men naar de toekomst toe in samenspraak met de organisatie niet ter overweging nemen het openbaar vervoer extra te promoten, eventueel met combitickets?


– Werden er alcohol acties ondernomen?


– Zijn hier resultaten van?

Staf Wouters
Gemeenteraadslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...