Informatieve vraag van raadslid Staf Wouters aan de burgemeester i.v.m. sluitingsuren kerstmarkt Antwerpen en de organisatie ervan – BRC KB 17 januari 2011Naar ik kon vaststellen is de kerstmarkt in het jaar 2010 geen overweldigend succes geweest. Veel te vroege sluitingsuren en foutief opgestelde chalets zijn hiervan de reden.


Klap op de spreekwoordelijke vuurpijl waren kerstdag 25 december en 31 december waarbij de kerstmarkt ondanks het zeer veel aanwezige volk moest sluiten om 17 uur!


Dat vele handelaars hiermee niet opgezet waren laat zich ontegensprekelijk raden. De anders zo gezellige en levendige kerstmarkt van Antwerpen werd hierdoor mede dankzij dit stadsbestuur een flop van formaat.


Het opgelegde sluitingsuur van 20uur op weekdagen was duidelijk een doorn in het oog van de handelaars die veel geld moesten neertellen om een goede locatie te bemachtigen.


Door dit vroege sluitingsuur leden veel handelaars inkomstenverlies. Het waren meer bepaald uitbaters van eet- en  drankchalets die hiervan de dupe waren.


De meningen omtrent deze opgelegde sluitingsuren waren ontegensprekelijk verdeeld. Maar laat één ding duidelijk wezen dat men handelaars in leder en bont niet kan vergelijken met handelaars die een eet- of drankchalet uitbaten!


Ontegensprekelijk heeft dit stadsbestuur dit jaar geblunderd door zijn zeer strenge reglementen toe te passen op de kerstmarkt, al was het maar tenoverstaan van de vele toeristen die na 19 uur onze Scheldestad bezochten en hadden gehoopt om de gezellige sfeer die deze tijd meebrengt op te snuiven! Zij kwamen alleszins van een kale reis terug!


Ook de rol van de politie en de openbare reinigheidsdienst van de stad waren een doorn in het oog van vele handelaars.


 


Daarom volgende vragen:


 


– Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot de verdere toekomst van de kerstmarkt in Antwerpen?


– Vond er ondertussen reeds een evaluatie plaats omtrent het sluitingsuur van de kerstmarkt?


– Werden de uitbaters van de chalets hierbij betrokken?


– Gaat men in de toekomst rekening houden met de grieven en opmerkingen van de uitbaters van een kraam op de kerstmarkt van Antwerpen?


– Is men vanuit het stadsbestuur bereid om voor volgend jaar de sluitingsuren aan te passen? Later open houden voor een aan iedere partij aanvaardbaar tijdstip?


– Werd de rol van de politie reeds geëvalueerd? Manier van optreden tegenover de handelaars?


– Werd er ook al onderzoek gedaan naar het bedenkelijk optreden van de openbare reinigheidsdienst?


– Werd er door de bevoegde diensten reeds onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de kerstmarkt vanaf 2011 terug een plaats te geven op de Groenplaats?


– Bestaat er een mogelijkheid om de ijspiste terug te plaatsen op de locatie van de Grote Markt?


– Is er al gedacht aan de mogelijkheid om de handelaars een compensatie aan te bieden voor het inkomstenverlies dat zij hadden tengevolge van het vroege sluitingsuur opgelegd door dit stadsbestuur?

Staf Wouters
Gemeenteraadslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...