Informatieve vraag van raadslid Staf Wouters aan de burgemeester i.v.m. het ronselen van handtekeningen door zigeunerkinderen in winkelstraten en op markten – BRC KB 19 april 2010

Momenteel beleven we in Antwerpen een ware plaag van rondtrekkende zigeunerkinderen die handtekeningen vragen voor petities onder het mom van verhalen tegen de armoede en voor steun aan de daklozen.


Unizo Antwerpen Stad trekt daarom aan de alarmbel en doet een oproep aan dit stadsbestuur om een einde te stellen aan de georganiseerde uitbuiting van minderjarigen, zodat bezoekers en bewoners van deze stad op een aangename manier zouden kunnen shoppen en wandelen in Antwerpen.


Aanleiding hiervoor is de aanvoer van minderjarigen opgeleid voor wanpraktijken die tot doel hebben zoveel mogelijk mensen te misleiden en hierdoor zoveel mogelijk geld te bemachtigen.


Deze jongeren worden steevast aangevoerd per auto of zelfs per minibus.


Eens op straat of op een markt klampen zij winkelende of voorbijwandelende mensen aan met maar één doel, namelijk op een onfrisse manier aan geld geraken.


Veelal wordt er misbruik gemaakt van thema’s die veel mensen beroeren in deze tijden van crisis en armoede.


Het gaat zelfs zover dat deze jongeren goedgelovige burgers, indien nodig begeleiden naar een in de buurt gelegen geldautomaat. Onnodig uit te leggen welk risico achteloze burgers hierbij lopen.


Deze vorm van criminaliteit vraagt daarom ook een hard optreden van onze politie, teneinde een halt toe te roepen aan dit soort van praktijken.


 


Daarom volgende vragen:


– Hebben de bevoegde diensten al initiatieven genomen ter bestrijding van deze plaag?


– Hoeveel klachten zijn er al neergelegd door mensen die kennis hebben gemaakt met dit soort van praktijken?


– Wordt er naar aanleiding van deze vorm van oplichting extra controle gevoerd door de politie op drukke winkelassen zoals de Meir en op de markten?


– Zijn er al organisatoren van deze praktijken opgepakt? (organisatoren die misbruik maken van minderjarigen).


– Wat gebeurt er met opgepakte minderjarigen die opgeleid zijn voor dit soort van criminaliteit?


– Is men zich vanuit de stad terdege bewust van de schade die door dit soort van wanpraktijken wordt aangericht aan onze plaatselijke middenstand? (vele gedupeerden blijven voorlopig weg en gaan elders)


– Hebben de bevoegde stadsdiensten de intentie om een halt toe te roepen aan deze plaag en zo tegemoet te komen aan de oproep van Unizo Antwerpen Stad?

Staf Wouters
Gemeenteraadslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...